Eva Mária Rohrman – o knihe „Zlato sa čistí ohňom“

Eva Mária Rohrman je autorkou knihy „Zlato sa čistí ohňom“, ktorá vyšla v októbri a už za prvé týždne sa napriek tomu, že sa jedná o debut, predali stovky kusov.

Vždy ste túžila písať knihu/y?

Asi áno, bol to môj sen už dlhšie, ale čas musel dozrieť a okrem toho život ma „zavial“ do pragmatickejšej oblasti. Vyštudovala som ekonómiu a tejto oblasti som sa aj dlhé roky venovala i keď vždy bola činnosť spojená s kreatívnou branžou. Časom sa človek aj tak vráti k tomu, čo má najradšej. Toto štúdium, ale aj časté sťahovanie do rôznych krajín ma obohatili aj o cudzie jazyky, ktoré som sa mohla naučiť a najnovšie sa teším z toho, že o rok by mala moja kniha vyjsť do jazyka krajiny, kde sa zrodila – do španielčiny.

Prečo ste sa rozhodli pre spoluprácu s Polygrafickým centrom?

Vašu spoločnosť som dostala ako odporúčanie od literárnej koučky Soni Borušovičovej z Literárneho domu, za čo som nesmierne vďačná. Napriek tomu, že som vydávanie knihy riadila na diaľku za pomoci mojej skvelej redaktorky, editorky a grafičky Martiny Antalík, ktorá bola skvelou asistenciou, celý proces prebiehal bezproblémovo. Možno aj kvôli flexibilite, ochote a snahe pomôcť mi zo strany Vášho obchodného manažéra pána Baláža.

Vlastne celý koncept ako knihu vydať vznikol počas niekoľkých telefonátov so Soňou a následnou spoluprácou na diaľku s Polygrafickým centrom. Aj keď je to o niečo ťažšia cesta ako ísť cez vydavateľstvo, neľutujem toho.

Čo Vás motivovalo k napísaniu knihy?

Dielo začalo vznikať počas môjho dlhšieho pobytu na bielom španielskom pobreží. Písanie je mojím dlhoročným koníčkom a pravdepodobne inšpiratívne prostredie a nazbierané životné skúsenosti či zážitky, k tomu správne načasovanie, naštartovalo moju kreativitu, aby som si jedného krásneho skorého rána pred dvoma rokmi sadla za notebook a začala na nej pracovať.

Ako by ste ju opísala?

Kniha má veľmi široký časový rámec. Je akousi osobnou spoveďou hrdinky, ktorá spätne hodnotí svoj pestrý život bohatý na udalosti aj vzťahy. Keďže patrí do generácie, ktorá dospievala v posledných rokoch neslávnej doby našej novodobej histórie, jej prioritou je získanie slobody za každú cenu. Dej začína tesne v porevolučných rokoch v neďalekej Viedni, kde sa ako mladé dievča pokúsi hľadať svoje vysnívané šťastie, aj keď sama netuší, ktoré hodnoty by mala nasledovať. Vie len, že sa chce vymaniť zo sveta, aký poznala dovtedy. Po rýchlom vzlete však nasleduje rýchly pád a ona si musí pod ťarchou  reality ujasňovať základné životné postoje. Život ju však vôbec nešetrí – pálčivosť najdôležitejších životných otázok ju núti hľadať odpovede. Neskôr ju osud zaveje na španielske pobrežie. No a viac neprezradím, aby sa čitatelia mali na čo tešiť…

Obálka knihy je veľmi pútavá, dá sa to očakávať aj od príbehu?

Dúfam, že áno :-). Obálku robila grafička Martina Antalík a som s ňou veľmi spokojná. Keďže dejová línia je poprepletaná tancom, najmä španielskym, tanečnica ju vystihuje najlepšie. Prvé recenzie nasvedčujú tomu, že sa podarilo „vytvoriť“ pútavý a dynamický príbeh. Chcela som, aby ho čitateľ čítal doslova jedných dychom. Musím priznať, že aj počas písania a korigovania sme obe s editorkou preliali veľa sĺz. Niektoré časti boli natoľko pretkané emóciami, ktoré nás zmohli. Aj to bolo akýmsi dôkazom, že príbeh sa jednoducho osamostatil od autora a žil si svojím vlastným životom.

V akom prevedení je kniha a kde všade sa kniha dá kúpiť?

Kniha je v pevnom obale, príjemná na dotyk so zamatovým povrchom (s tzv. soft touch laminom) a príjemne sa číta. Na pultoch slovenských a českých komerčných, ale aj kníhkupectiev s náboženskou tématikou, ako aj vo všetkých známych online kníhkupectvách je od prvých októbrových týždňov. Prvé recenzie sa dajú pozrieť https://www.martinus.sk/?ultem=662959

Ďakujem Polygrafickému centru, že môže byť súčasťou môjho príbehu 🙂

 

Viac o autorke a knihe nájdete TU:

https://www.artlife-club.com/

https://www.facebook.com/autorka007/?modal=admin_todo_tour

https://www.instagram.com/evamaria_rohrman_autorka/

 

Máte záujem o riešenie na mieru?