Júlia Čížová – kniha Štíhla a zdravá po 50-ke

Vydanie knihy nie je zo dňa na deň, ani z mesiaca na mesiac a dokonca ani z roka na rok.

Na ceste k vydaniu vás čaká mnoho rozhodnutí, tvrdej práce a nevyhnutnej trpezlivosti. Práve preto je dobré nájsť si pre vydanie knihy kvalitného partnera, ktorý vám túto cestu uľahčí. Pre mňa sa takým nenahraditeľným partnerom stalo Polygrafické centrum, s.r.o.

Ako prišiel nápad na stravovací denník

Máte predstavu o tom, čo všetko zjete? Ani ja som sa nad tým počas väčšiny svojho života nikdy nezamýšľala. Aj keď som si prečítala každú príručku na chudnutie, ku ktorej som sa dostala. Napriek tomu, že už teraz je správna životospráva mojím veľkým  koníčkom, nie vždy som sa stravovala vhodne.

Vlastne, aby som pravdu povedala, skonzumovala som kadečo bez rozmyslu. Rada som jedla, prejedala som sa, nevedela som to ovplyvniť. Nehľadela som na svoje zdravie. Nechápala som, čo mi spôsobuje ťažkosti. Neuvedomovala som si, aké typy potravín majú vplyv na moju váhu a na moje zdravie.

Chcela som zmenu, aby som sa cítila dobre

Raz som sa dozvedela, že pre zdravšiu životosprávu a chudnutie pomáha zapisovanie jedla. Rozhodla som sa to vyskúšať. Vytvorila som si provizórny stravovací denník, kam som si zapisovala skonzumované jedlo. Naučilo ma to vnímať, čo zjem a pozerať sa na svoj „tanier“ s nadhľadom.

Začala som si uvedomovať mnohé súvislosti medzi jedlom a svojím zdravím. Moje stravovacie návyky sa začali rýchlo meniť. Zistila som, že jedlo nie je len o kalóriách, ale najmä o živinách, ktoré obsahuje. Rôzne typy jedla môžu mať hoci aj rovnakú kalorickú hodnotu, ale ich výživová hodnota je úplne iná.

Stravovací denník zmenil môj pohľad na potravu

Odkedy som začala používať stravovací denník, aj ja som rýchlo prišla na to, ako si mám upraviť svoj každodenný jedálniček, aby moje telo malo dostatok živín a energie. Dokázala som lepšie zhodnotiť veľkosti porcií a rozlišovať rôzne typy jedál podľa toho, koľko majú kalórií a živín.

Tiež som si začala uvedomovať, v akých situáciách sa mimovoľne prejedám, ako to potom negatívne vplýva na moje zdravie. Zistila som napríklad, že veľkú chuť do jedla mávam po víne, keď mám povznesenú náladu z nejakého úspechu, alebo i v opačnom prípade, keď chcem zabudnúť na nejaký neúspech. Vďaka tomu, že som lepšie spoznala svoje zlozvyky, sa teraz môžem ľahšie vyvarovať chýb pri podobných situáciách. Viem sa už krotiť, keď opäť získam nutkanie napchať do seba kopec nezdravého jedla.

Blog mi dal možnosť pomôcť ostatným

Založila som si blog, kde som písala o svojich skúsenostiach a rôznych zaujímavých informáciách získaných štúdiom množstva kníh a odborných článkov. Po roku písania blogu som jasne videla, že z metódy zapisovania jedla budú mať úžitok aj moje čitateľky. Tak sa zrodil nápad na knihu Štíhla a zdravá po 50-ke, ktorej súčasťou je aj stravovací denník.

Prečo po päťdesiatke? Pretože píšem o vlastných skúsenostiach. S príchodom tohto veku je treba prísnejšie dodržiavať niektoré návyky, ako napríklad viac sa vyhýbať sacharidom či inak cvičiť. Po 50-ke si začneme uvedomovať (a snáď mnohí už aj omnoho skôr), že zdravie je to najdôležitejšie, čo máme – a štíhlosť je len čerešnička na torte.

Realizácia knihy vyžaduje mnoho zručností

Rozhodnúť sa napísať knihu a realizovať svoju predstavu o vydaní knihy sú však dve odlišné veci. Kým bola kniha napísaná a otestovaná čitateľkami vo forme prototypu, zabralo to ďalší rok. A potom bolo treba vyhľadať informácie, ako knihe vdýchnuť život. Lenže ako sa dá materializovať knihu, keď som nevedela nič o tlači, distribúcii, spolupráci s kníhkupectvami a ceste k zákazníkovi?

Mala som však šťastie, pretože som oslovila Polygrafické centrum s požiadavkou na tlač. Dostala som mnoho cenných informácií, rád, návrhov pri výbere všetkých komponentov z tlačiarenskej oblasti ako je typ obálky, návrh farieb, papiera… A nielen to! Taktiež som dostala kontakty na všetky tie prepotrebné články reťazca, aby sa kniha dostala k zákazníčkam. Vďaka spolupráci s Polygrafickým centrom sa zrazu vydanie knihy zdalo oveľa jednoduchšie.

Kniha je už na pultoch kníhkupectiev. Je vyrobená v perfektnej kvalite za dobrú cenu a vždy znova ma v tom utvrdzujú aj hodnotenia od mojich čitateliek, ktoré sú spokojné nielen s obsahom knihy, ale aj so samotným prevedením knihy.

Ďakujem Polygrafickému centru, že sú súčasťou tohto projektu 🙂

Máte záujem o riešenie na mieru?